Sportmasszázs

A rendszeresen végzett sportmasszázs a fizikai kondíció javításának kiváló módja

A rendszeresen végzett sportmasszázs a fizikai kondíció javításának kiváló módja, melyet hatásánál fogva férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlom. Célja többféle lehet, attól függően, hogy sportolás (v. aktív mozgás: túrázás, nehéz fizikai munka, stb) előtt, vagy után veszed igénybe.

A sporttevékenységek előtti sportmasszázs lényege, hogy a feszülő, letapadt, merev, görcsös izmokat felszabadítsuk, ezáltal azok rugalmasak, ellenállóbbak, terhelhetőbbek lesznek. Az intenzív masszázs felkészít a testmozgásra, hatására jelentősen növekszik izomzatunk teljesítménye, és csökkennek a sérülések esélyei.

A sporttevékenység utáni sportmasszázs célja a regenerálás, amely két fő szakaszból áll: Közvetlenül az izmok terhelése után végzett kezelés célja, hogy a megterhelt szövetekből a salakanyagok mielőbb eltávozzanak. Ajánlott ilyenkor nagyobb mennyiségű folyadékot fogyasztanunk. A felgyülemlett tejsav eltávolításával elkerülhetjük az izomlázat. Majd az ezt követő (pl. edzések közötti) masszázsok jelentősége, hogy az izmaink regenerálódjanak, és a megfelelő izomtónusunk visszaálljon.

A sportmasszázsnál gyakran használok izomlazító sportkrémet, balzsamokat a test bemelegítésére, illetve az izomláz megelőzésére, csökkentésére. Ezek serkentik az izmok vérkeringését és oxigénellátását, tehát használatukkal a masszázs eredményét tovább fokozhatjuk. Jó szolgálatot tesznek akkor is, ha nincs lehetőséged masszázsra jönni.

Be kell valljam, hogy valójában a sortmasszázs, amit a legtöbb esetben alkalmazok. Nem csak a nagyobb fizikai terhelés alatt állók körében, de irodában hosszú órákat a gép előtt görnyedő vendégeimnél is ez a technika bizonyult a leghatásosabbnak.

Sportmasszázs során alkalmazom Mélyszöveti masszázst is!

A krónikus izomfeszülés vagy sérülés következtében többnyire letapadt szövetek maradnak hátra, amelyek akadályozhatják a rendes vérkeringést, és fájdalmat, korlátozott mozgást, gyulladást okozhatnak. A mélyszöveti masszázs segítségével feltörjük ezeket a letapadt részeket, hogy megszűnjön a fájdalom, és újra könnyű, normális legyen a mozgás. Rendszerint olajat használok és gyakran kifejezetten mély nyomással (alkart akár könyököt használva) végzem a kezelést. Fontos, hogy ilyenkor az izmok el legyenek lazítva, így érhetem el a mélyebb rétegeket.

A mélyszöveti masszázs bizonyos pontjainál érezhetsz némi diszkomfortot vagy fájdalmat, azonban ez nem lehet túl erős. Ezért fontos, hogy mindenképpen jelezd, ha a tűréshatárodon túl eső fájdalmat vagy furcsán kellemetlen érzést tapasztalsz. A masszázst követően is megjelenhet egy kis feszülő-fájó érzés, de ennek egy nap alatt múlnia kell. Néhány esetben javasolhatom, hogy jegeld az érzékeny területet a masszázst követően.

És nem győzöm hangsúlyozni a mindennapi nyújtás fontosságát is, mely nagyban javítja közérzetünket és könnyíti a masszázst is.

Kérdésed van vagy időpontot szeretnél?

Lépj kapcsolatba velem