Svédmasszázs

A svéd masszázs felfrissíti a szervezetet és javítja a közérzetet

A svédmasszázs a görög-római kultúra idején elterjedt gyógyító és frissítő masszázsmódszereket fejlesztette tovább, majd foglalta össze Henrik Pehr Ling svéd vívómester. Ő a XIX. század elején behatóan foglalkozott a torna és a masszázs rendszerével, majd ezek ötvözetéből alkotta meg a már széles körben elterjedt svédmasszázst. Idővel ezt a rendszert
továbbgondolták és ez lett az alapja a ma használatos frissítő-, gyógy-, és sportmasszázsoknak.

A svédmasszázs öt alapfogását kombinálva felfrissíti a szervezetet, fokozza a vérkeringést, javítja az emésztést, fájdalmat csökkent – pl. stresszes fejfájás -, felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, enyhíti az álmatlanságot, de mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását. A svédmasszázst gyakran hívják még frissítő, izomlazító vagy revitalizáló masszázsnak is.

A svédmasszázs lépései
A masszázs ideje nálam 30-60-90 perc. Az első fázis a simítás (effleurage), ami alatt mindkét kéz sikló, illetve nagy,
körkörös mozdulatokat végez. A simítás lehet felszínes vagy mély, melyek közül az utóbbi mindig a szív felé irányul, így
segítve a vér keringését. Ez a fázis hat a perifériás idegekre, csökkenti az izomfeszültséget. A simítás után következik a dörzsölés (friction), ami megnyitja azokat a kapillárisokat, amik eddig nem vettek részt a keringésben.  A dörzsölést három fokozatban lehet végezni: felületes, közepes és mély erősséggel; ez igénytől és a fájdalomküszöb mértékétől is függ.
A harmadik szakasz a gyúrás (petrissage), ami rossz anyagcserével és vérkeringéssel rendelkezőknek különösen javasolt.
Segít a letapadt izomzat fellazításában is. Az ezt következő az ütögetés (tapotement) fájdalomcsillapításra is alkalmas folyamata, ami ritmusos, enyhe és tompa ütögetésekből áll.
Ellazítja és stimulálja a test bizonyos részeit, sőt a hát ütögetése a váladék fellazítását is segíti, megfázás, köhögés esetén tehát kifejezetten jót tesz.
Majd befejezésnek a vibráció (vibration) következik, ami nagy gyakorlatot igényel a masszőr részéről. Ezt a fázist az ujjak hegyével és begyével
végzem, melynek folyamán 10-20 vibráló ujjmozgás fut át egy másodperc alatt a testen. Oldja az izmok feszültségét, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.

A session alatt a szervezet sok folyadékot veszít, így távoznak a szervezetre káros mérgező anyagok. Szénsavmentes ásványvízzel, vagy frissítő, finom gyümölcs- vagy gyógyteával ajánlott pótolni a folyadékveszteséget.

Kérdésed van vagy időpontot szeretnél?

Lépj kapcsolatba velem